14 mar 2018

Slik fyrer du i peisen eller ovnen – og unngår røyk inn i leiligheten

Å fyre opp peisen eller ovnen i leilighetene våre er litt mer komplisert enn på hytta og i gamle hus uten avtrekksvifter.

Alle leilighetene våre har et lite undertrykk siden luft suges ut gjennom avtrekkene på badet og kjøkkenet. Ny luft kommer inn gjennom spalteventilene over vinduene eller gjennom alle andre steder dersom vindusventilene er stengt.

Hver leilighet har sin egen pipe. For at vi skal kunne fyre uten å få leiligheten full av røyk, er pipene utstyrt med hver sin peisvifte. Den står på toppen av pipa og suger røyken opp. 

Kunsten vi må lære oss er å finne den rette balansen mellom suget opp pipa og ventilasjonen i leiligheten.

Fyringsguide:

Sørg for nok luft inn i leiligheten ved å sette balkongdøra eller et vindu så vidt på gløtt.

Åpne spjeldet i peisen eller spjeldene i peisovnen helt.

Sett peisvifta på fullt. Bryteren er laget slik at peisvifta suger for fullt med en gang du vrir på den, og minst når den er vridd helt rundt.

Tenn opp i peisen/ovnen.

Når det er god fyr, kan du redusere suget fra peisvifta.  Begynner flammene å dabbe av, vrir du bryteren slik at peisvifta suger litt mer igjen. 

La spjeldet(ne) i peisovnen stå med full åpning hele tiden (ikke følg bruksanvisningen til ovnen som er beregnet på boliger/hytter uten avtrekk). Juster heller flammene med peisvifta.

Etter fyringen, stenger du spjeldene og slår av peisvifta.

God fyring

 

Obs

Dersom du merker røyklukt i leiligheten selv om du ikke  har fyrt selv, er årsaken at litt røyk fra en nabopipe trekkes ned i din pipe. Den kommer gjerne inn i leiligheten gjennom feieluka og peisen/ovnen.

Du unngår dette ved å sette peisvifta på laveste nivå (du hører om den går ved å åpne peisdøra).